Eén van de onderscheidende punten van Amstelveen is het aantrekkelijke vestigingsklimaat voor zowel bedrijven als bewoners. Niet alleen vanwege de centrale ligging (vlakbij Schiphol en Amsterdam), maar ook omdat Amstelveen onderdeel is van de Metropoolregio Amsterdam en op steenworp afstand ligt van de Zuidas, als economische toplocatie en belangrijk infraknooppunt.

Toch staat Amstelveen vooral bekend als woonstad. En dat is jammer. Want Amstelveen biedt zoveel meer dan mooie lommerrijke woongebieden! Zo is er bijvoorbeeld een enorme economische bedrijvigheid, die nog regelmatig onderbelicht blijft. Reden te meer om dat bedrijfsleven eens in the spotlights te zetten!

Vooral MKB-bedrijven
In Amstelveen zijn maar liefst 9.500 bedrijven gevestigd met in totaal bijna 46.000 werknemers. Het aantal MKB-bedrijven heeft daarbij de overhand. En die bedrijven (jullie dus!) zijn belangrijk voor de stad; zij vormen de veerkracht in goede en slechte tijden. En ze hebben vaak een grotere binding met de stad dan bijvoorbeeld een internationaal bedrijf.

ZZP’ers
Het aantal éénpitters groeit al jaren fors. Van mensen die hun dromen waarmaken (en de wereld beter) door een eigen bedrijf te starten, tot parttime zelfstandigen (4 op de 10) en soms uit nood geboren zelfstandigen. Deze groep zal alleen nog maar toenemen, want ondernemerschap is populair en de drempel om een eigen bedrijf te beginnen wordt steeds lager.

Groothandel, zakelijke dienstverlening en welzijn
De meest voorkomende branches in Amstelveen zijn groothandel, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en welzijn. Maar wat dacht u van de creatieve branche die nog steeds in Amstelveen zit? De sierteelt aan de grens met Aalsmeer? Of de detailhandel, die bijdraagt aan een hoog voorzieningenniveau? Ook deze branches zijn in onze prachtige stad ruimschoots vertegenwoordigd. En ging men vroeger nog vanuit Amstelveen naar Amsterdam voor recreatie of het uitgaansleven, door het inmiddels brede en aantrekkelijke aanbod van horeca- en recreatiebedrijven in de stad is ook dat allang niet meer nodig.

Kortom, we mogen trots zijn op de groei van Amstelveen en haar enorme bedrijvigheid. En dat er in de loop der jaren veel veranderd is, laten de onderstaande foto’s wel zien.

Plein 1960-1962
Winkelcentrum 1960
Kruitfabriek Amstelveen
Kruitfabriek 1978

Weg met die bescheidenheid!
Hebben al die geweldige ondernemers van Amstelveen dan helemaal geen nadelen? JAZEKER WEL! Amstelveense ondernemers zijn namelijk bijna allemaal erg bescheiden… Ze werken keihard en inspireren anderen met hun business, maar deze uitblinkers laten hun talent nog veel te weinig ZIEN!

Dus, ondernemers van Amstelveen, meld u aan (of laat u aanmelden!) voor de verkiezing van Amstelveense Ondernemer van het Jaar. En bent u hiervoor toch te bescheiden; een collega-ondernemer aanmelden mag ook!

Tom van Dijk, Senior Accountmanager EZ Gemeente Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here