Genomineerd in de categorie MKB tot 50 fte: Naeckte Brouwers

Geven wij ons bloot?

Nee, althans niet letterlijk. Naeckt zijn we in de zin van eerlijk en puur. Onze bieren zijn subtiel en uitgebalanceerd met gebruik van puur natuurlijke ingrediënten; bescheiden en toch geraffineerd, waarbij het smaakpalet in de volle breedte wordt geprikkeld. De bieren worden vaak omschreven als ‘het nieuwe bier van vroeger’. Klassiek met een eigentijdse twist, subtiel, authentiek, gastronomisch en puur. Bier gebrouwen met bezieling voor echte genieters.

Oprichting

In 2011 is brouwerij de Naeckte Brouwers opgericht door Michel Lagrand en Ab van der Veen met het idee het nieuwe bier van vroeger te brouwen. Nederland, een land met een rijke biergeschiedenis, was uitgegroeid tot een pilswoestijn en het ambacht van het vak was verloren gegaan. Michel en Ab hadden zich voorgenomen dit ambacht te herstellen en met liefde voor oude, klassieke bierstijlen de kunst van het brouwen nieuw leven in te blazen en mensen kwaliteitsbieren voor te zetten. Het was het begin van een prachtig bieravontuur. Wat ooit begon als een hobby en een passie, namelijk thuis bier brouwen, groeide in 2013 uit tot een serieuze bezigheid met de opening van het eerste brouwhuis op industrieterrein Bovenkerk in Amstelveen.

Naeckte Brouwers en ANNA

In 2018 werd een belangrijke nieuwe stap gezet met de opening van een tweede en veel grotere brouwerij, in de voormalig Annakerk in Amstelveen. En omdat bier naast genieten ook gezelligheid behelst werd datzelfde jaar een proeflokaal en cultureel centrum geopend met de naam ANNA, eveneens in de kerk. In deze ‘huiskamer van Amstelveen’ voelt iedereen zich thuis en kun je in ongedwongen sfeer genieten van bier en bijpassende gerechten, maar ook van optredens en allerlei cultureel vermaak. Maar zelfs als er geen activiteiten zijn kijk je je ogen uit op deze prachtige locatie met unieke architectuur, kleurige glas-in-loodramen, huiselijke vintage meubilair en glimmende brouwerij op het voormalige altaar.

Beloond met prijzen

De Naeckte bieren werden goed ontvangen en beloond met vele prijzen, gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge, de grootste en meest professionele bierkeuring van Nederlandse bieren. De Naeckte Brouwers scoorden goed in de klassieke stijlen zoals de Belgisch Blond, Dubbel en Quadrupel, maar wilden mensen ook graag smaakbommen kunnen bieden met een meer moderne insteek. Vanwege die wens hebben zij in 2019 Pontus Brewing overgenomen; een jong, speels en hip biermerk dat in 2013 als gypsy brewery was opgericht. Pontus brouwt uitdagende, meer hedendaagse of onbekende bierstijlen. Iedere slok bier moet een feestje zijn waarbij het leven gevierd wordt. Die levenslustige insteek is een perfecte aanvulling op de bourgondische visie van Naeckte Brouwers.

Proeflokaal GERRIT

In 2020 is het 2e proeflokaal GERRIT geopend in de Rietveld kerk en voormalige bibliotheek van Uithoorn. GERRIT is net als ANNA meer dan alleen een proeflokaal, want hier is op de 1e verdieping een heuse playground met talloze spellen zoals sjoelen, darten, jeu de boulle, tafeltennis of -voetbal, etc. etc. Daarnaast is er een knusse theaterzaal waar (arthouse)films en optredens worden vertoond en er worden talloze thema avonden georganiseerd in het café-/restaurant. Uiteraard speelt bier hier ook een hoofdrol middels de brewpub installatie die achterin het proeflokaal staat.

Zucht naar vernieuwing

De zucht naar vernieuwing staat mede door toetreding van nieuwe teamleden met leuke ideeën niet stil. Tijdens de rustige periodes en lockdowns van de Corona pandemie is besloten om de 1e brouwerij in Bovenkerk aan te passen en hier alleen nog wild ales en saisons te gaan brouwen. Hiervoor is een aparte lijn genaamd ‘Naeckt in het Wild’ opgezet. De bieren die onder deze naam worden gebrouwen kenmerken zich door gebruik van wilde gistculturen en maandenlange rijping in rvs tanks en/of houten vaten, waardoor unieke aroma’s en spannende, complexe smaken worden ontwikkeld. Er zijn zeer weinig brouwerijen die met deze wilde gistculturen overweg kunnen en daarom onderscheid Naeckte Brouwers zich hiermee. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat het biermagazine BIER onlangs Ab en Michel heeft uitgekozen als een van de 30 belangrijkste ‘biermensen’ in de BeNeLux.

Tijdens Corona ook start gemaakt met distilleren

De Corona periode heeft er ook voor gezorgd dat Naeckte is gaan distilleren. Door de lockdowns van de horeca waren er veel fusten met verstreken houdbaarheid over en de kennis voor distilleren was al in huis met onze brouwmeester. Een distilleerkolom bleek door voorverkoop van nog te maken whisky snel gefinancierd en gebouwd en zo kon het afgeschreven bier gedistilleerd worden om daar likeur, whisky en gin van te maken. Inmiddels worden er aparte batches gemaakt om te distilleren en liggen er 30 houten fusten gevuld met verschillende soorten whisky, jenever en rum te rijpen en worden er al verschillende likeuren, gins en witte rum verkocht.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Bij Naeckte Brouwers stond duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel door efficiënt gebruik van energie, spaarzaam omgaan met water en strikte scheiding van afvalstromen. Sinds 2021 heeft Naeckte Brouwers een Skal certificering en worden de bieren met biologische grondstoffen geproduceerd. Hiermee wordt bijgedragen aan een schonere wereld en bewuste duurzame productieketen. Dit was ook de reden voor Marqt en Ecoplaza om de bieren van Naeckte en Pontus op te nemen in het assortiment van hun biologische supermarkten.

Naeckte Brouwers vandaag de dag

Vandaag de dag staat er een prachtig bedrijf, met 3 brouwlocaties, 2 proeflokalen en een groot brouw- en horecateam dat een brede selectie aan bieren maakt en serveert. Naast de 2 eigen proeflokalen worden de bieren ook verkocht in talloze winkels, slijterijen, cafés, restaurants, hotels, theaters en sportkantines. De grootste kans om onze bieren tegen te komen is rondom onze thuisbasis in Amstelveen, maar door de erkenning bij bierwedstrijden en door de overstap naar biologische grondstoffen kom je Naeckte en Pontus bieren ook buiten Amstelveen steeds vaker tegen.

Category: Nieuws
Tags: Nieuws
Volgend bericht
Genomineerd in de categorie MKB tot 50 fte: Jeroen Hypotheekadvies
Vorig bericht
Partner aan het woord: Buro Acting