Genomineerd in de categorie ZZP: WEERinREGIE Sandrine Kwast

Spijt op zijn sterfbed

Het spijt me dat ik altijd zo veel werkte en er zo weinig voor je was. Op zijn sterfbed, op zijn 54e, bood mijn vader mij zijn excuses aan. Dat maakte diepe indruk. Je hele leven uitkijken naar hoe je je pensioen zou gaan invullen en die leeftijd nooit halen. Ik nam me voor dat dit mij nooit zou overkomen. Juist om mijn vader te eren besloot ik: ik wil doen waar ik goed in ben en waar ik gelukkig van word. 

Zijn hele ziekteproces had ik begeleid. Als verpleegkundige en oudste dochter, bemoeide ik me met dingen als medicatie, maar ook afstemming tussen zorgverleners. Tot de laatste verzorging op zijn sterfbed aan toe.

Na zijn dood liep ik vast. In ballen hooghouden door keihard te blijven werken, maandenlang niet te slapen, emoties weg te drukken die ik niet wilde voelen. Ik voelde me verloren, had het gevoel de controle, de regie kwijt te zijn.

Ik vroeg me steeds vaker af: hoe blijf je in regie bij iets wat je overkomt? Het idee om ooit voor mezelf te beginnen en anderen hierbij te ondersteunen, werd geboren.

Met mijn verpleegkundige achtergrond, netwerk in de gezondheidzorg en deze persoonlijke ervaring, durfde ik in januari 2017 ontslag te nemen en als ondernemer WEERinREGIE te starten.

De kracht in jezelf terugvinden

Ik begeleid mensen die door kanker zijn vastgelopen. In emotionele en psychische verwerking, maar ook met klachten van weinig energie, relationele problemen, loopbaantwijfels en re-integratie.

Na het behandelingstraject begint vaak pas de verwerking. En dat is het moment dat mensen zich gaan afvragen hoe ze verder moeten. Hoe ze verder kunnen met die voortdurende angst, met onzekerheid of met een veranderd lichaam en bijbehorend energieniveau. Alle zekerheden en vertrouwen zijn weg.  

In persoonlijke trajecten van gemiddeld 6 tot 12 maanden, begeleid ik hen op maat. Dat betekent dat ik geen standaard protocol ‘afwerk’ maar per persoon bepaal welke therapievorm(en) naar mijn idee het beste past bij hoe iemand in elkaar zit en natuurlijk ook bij de soort klachten die hij/zij ervaart.

Dat mensen mij toelaten in hun leven op het moment dat ze op hun kwetsbaarst zijn, maakt mijn werk zo bijzonder. Ik mag een stukje met ze meelopen en ze de kracht weer in zichzelf laten terugvinden. En dat is voor mij het mooiste dat er is!

Tegenslag voorkom je niet, maar hoe je ermee omgaat heb je zelf in de hand

Deze nominatie ervaar ik als een enorme eer en erkenning van hetgeen ik doe.

Wat ik wil delen met anderen zijn vooral de levenslessen van mijn cliënten en ook mijn eigen verlieservaringen: het leven lijkt zo vanzelfsprekend, totdat je ineens met de (mogelijke) dood wordt geconfronteerd. Dan pas ga je ineens inzien wat er écht toe doet.

Ik hoop dan ook vooral mensen te inspireren om zoveel mogelijk zichzelf te durven zijn en met behoud van kwaliteit van leven volop te kunnen leven. Bewust keuzes te maken. In ziekte, maar zeker ook als je gezond bent!

Vroeg of laat krijgen we allemaal met ziekte en verlies te maken. Daar ontkomen we niet aan. Maar hoe je ermee omgaat heb je wel zelf in de hand. En zo kun je de regie over je leven houden.

Category: Nieuws
Tags: Nieuws
Volgend bericht
Partner aan het woord: de Loogman Groep
Vorig bericht
Genomineerd in de categorie ZZP: MI Network Ewout Witte