“Technische leek wordt rijzende ster onder de techvrouwen”
Mijn naam is Tamar en in 2016 besloot ik mijn voltijdbaan op te zeggen om RobotWise op te richten, om hiermee het onderwijs in Nederland in beweging te krijgen. Met veel plezier woon ik 15 jaar in Amstelveen, samen met mijn man, zoon van 14 en dochter van 12 jaar. Mijn professionele achtergrond ligt in sales, communicatie en marketing. Het Financieel Dagblad omschreef me als ‘technische leek wordt rijzende ster onder de techvrouwen’, en ja een leek was ik zeker! Maar dit is exact wat we met onze Robot Playgrounds willen laten ervaren; iedereen kan leren programmeren. Technologie gaat niet om ingewikkelde talen en codes, maar vraagt om probleemoplossend- en analytisch vermogen, creativiteit, kritisch denken en communicatie. Ik dacht: “Laat ik bij kinderen en het onderwijs beginnen en zo de markt in beweging krijgen.”
Omarmen van de veranderende maatschappij
Naarmate mijn kinderen ouder werden, groeide mijn verbazing over dat wat ze op school leren (bijna) hetzelfde is als toen ik op school zat. Als het onderwijs niet mee beweegt, kan dit resulteren in een groot maatschappelijk en economisch probleem.
Deze zogenoemde mismatch heb ik ook binnen het bedrijfsleven ervaren. De communicatie tussen verschillende afdelingen verliep niet efficiënt. Ik werkte binnen de Marketing Intelligence en ook al hadden we allemaal hetzelfde doel, samenwerken en vooral communiceren bleek een uitdaging. Vanbinnen zorgde het voor steeds meer onrust en vroeg ik me af hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen beter voorbereid worden op hun toekomst.
Technologie en innovatie betekent dat we op een andere manier moeten leren samenwerken en communiceren. Kinderen zouden al op school moeten leren om zogenoemde soft skills te ontwikkelen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we tegelijkertijd ervoor kunnen zorgen dat de professionals van nu ook de robotisering en technologie omarmen, minder bang zijn voor verandering en openstaan om anders te leren communiceren en samen te werken.
“Door Ondernemer van het Jaar te worden kunnen we groeien, wat automatisch meer sociale- en maatschappelijke impact zal betekenen.”
Maatschappelijke projecten
Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke thema’s voor RobotWise. We doen er dan ook alles aan om iedereen een bijzondere en leerzame ervaring te laten beleven met RobotWise. Zo hebben we de Gemeente Amstelveen en enkele bedrijven zoals HP en Salesforce als samenwerkingspartner, waardoor we kinderen uit minimagezinnen kunnen bereiken voor onze Robot Playgrounds en deze worden dan volledig voor hen gefinancierd. Ook werken we met goede doelen zoals Make-A-Wish Nederland, waarbij we kosteloos een Wensdag verzorgen voor kinderen die ernstig ziek zijn.
Verder werken we graag met leerlingen die behoefte hebben aan extra leerondersteuning, denk hierbij aan het autistisch spectrum, taal- of cognitieve achterstand of hoogbegaafde kinderen. In 2016 hebben we kindercoaches en -psychologen betrokken bij onze pilot scholen om leerlingen en leerkrachten te observeren. Hierbij kwam naar voren dat met onze werkwijze en de inzet van sociale robots, ieder intelligentieniveau vanzelf werd aangesproken. Dit ervaren wij dag-in en dag-uit bij alle deelnemers en hier genieten wij enorm van!
Stem op RobotWise voor Ondernemer van het Jaar!
Het is een eer dat we genomineerd zijn voor Ondernemer van het Jaar in Amstelveen. Het feit dat mensen in ons en onze werkwijze geloven, is waarom wij ons met hart en ziel blijven inzetten.
In een jaar tijd zijn we van 2 trainers uitgegroeid naar een divers team van op papier 30 trainers. Dit zijn voornamelijk mensen met weinig of geen technische kennis, maar die wel onze visie delen.
“RobotWise wil vooral mensen inspireren om de snel veranderende maatschappij te omarmen.”
Ons ideaal is om het onderwijs in beweging te brengen en houden. Dit doen we door innovatieve en duurzame lesprogramma’s te ontwikkelen, waarbij we de leerkrachten trainen om educatieve robots in te zetten tijdens de reguliere lessen. We verzorgen lessen en trainingen binnen het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Daarnaast hebben we iedere schoolvakantie onze vakantiekampen in Amstelveen en Amsterdam. Binnen het bedrijfsleven geven we verschillende type workshops, ten behoeve van (persoonlijk) leiderschap, teambuilding, inspiratie, verandermanagement of innovatie.
Door Ondernemer van het Jaar te worden kunnen we groeien, wat automatisch meer sociale- en maatschappelijke impact zal betekenen;
– In 2017 waren dit 4.000 kinderen en 50 volwassenen;
– In 2018 waren dit 7.500 kinderen en 200 volwassenen;
– In 2019 & 2020 willen we in plaats van 50%, een 100% stijging realiseren.
Daarbij hopen we door een grotere naamsbekendheid nog meer maatschappelijke projecten neer te kunnen zetten met mooie partners. Hiermee kunnen we meer doelgroepen bereiken, die normaliter minder snel deel kunnen nemen aan de activiteiten van RobotWise.
Interessante informatie over de vrouw achter RobotWise:
- Tamar heeft zich van technische leek tot een woman-in-tech speaker ontpopt.
- Nieuwsgierig naar Tamar en het verhaal achter RobotWise? Luister dan naar de podcast van het interview bij BNR!
- Tamar werd genomineerd voor Techionista Tech Awards 2017(categorie Tech Inspirator), The Next Women to Watch 2018, Start-up Award TEDxWomenAmsterdam 2018 en ze is uitgeroepen tot TechGirl van de maand december 2018.
Daarnaast werd ze door de Amerikaanse Ambassade geselecteerd als de Nederlandse afgevaardigde tijdens ‘The International Visistor Leadership Program 2018’ (ILVP). Tijdens dit drieweekse uitwisselingsprogramma kwamen de 50 internationale topvrouwen, uit 50 verschillende landen, op het gebied van STEAM bij elkaar voor een intensief leiderschapsprogramma. Dit programma vond plaats door 4 verschillende staten in Amerika.
Tekst: http://www.robotwise.nl