Ondernemer van het jaar 2017-2018: Terugblik van de gelukkige winnaars!

 

Libris Venstra heeft op 14 november 2017 de Ondernemersprijs van Amstelveen gewonnen. Veel, heel veel heeft de prijs voor ons betekend. Waarom wij de prijs hebben gekregen? Daar zijn veel kleine redenen voor die samen het grote succes hebben gebracht. Een van de redenen is de samenwerking met de bibliotheek. We zitten in een gebouw, organiseren samen lezingen, promoten het boek als cultuurproduct, bieden mensen een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. En maken gebruik van elkaars faciliteiten. Daarom wil ik de eerste dankzegging voor het winnen van de prijs doen uitgaan naar de bibliotheek. Een betere bovenbuurvrouw kunnen we ons niet wensen.

Familiebedrijf

Graag vertellen we u hoe blij wij zijn met de Ondernemersprijs. Om u ook stof tot nadenken mee te geven, we zijn bijzonder verheugd dat we Wim Boonstra bereid hebben gevonden om ons als ondernemers mee te nemen in de wereld van de Nederlandse economie en het Geld. Wim Boonstra zit hier niet geheel toevallig. De heer Boonstra is auteur bij de VU University Press dat samen met de VU Boekhandel en Libris Venstra een bedrijf vormt. Een familiebedrijf dat al sinds 1967 bestaat.

Sommigen van u hebben mij heel hoog zien springen bij de prijsuitreiking. Die sprong staat wat mij betreft symbool voor ons ondernemerschap. We namen een sprong in het diepe, oogsten succes, maar rusten niet op onze lauweren. We leggen de lat steeds weer een beetje hoger, in de wetenschap dat we door hard werken ook over die lat weer heen zullen springen. Ondernemen heet dat.

Meedoen, net zo belangrijk als winnen…

Het was zomer, vakantie, in een onbewaakt moment besloten we mee te doen aan de verkiezing Amstelveense Ondernemer van het Jaar. De eerste stap was makkelijk, maar daarna, paniek, want je moet er wel wat voor doen. Communicatie trainingen, bedrijfsfilmpje, diepgravende interviews, een pitch voor de jury, het kost tijd, maar het bracht meteen iets heel belangrijks: Focus.

Focus op ons bedrijf: opnieuw je verdiepen in de vraag: wie zijn we, waar zijn we goed in, hoe ziet de klant ons? We doken in de cijfers en spraken met ons team over waar we staan en waar we heen willen.

Focus op de klant: de strijd om de publieksprijs bracht veel teweeg. Klanten leefden enorm mee, facebook bracht reuring en de zichtbaarheid in pers was natuurlijk fantastisch.

En toen wonnen we…

Wat was dat een feest, zoveel bloemen, zoveel cadeaus. Wat een compliment voor onze winkel, ons team. Wij zijn er als ondernemende familie ontzettend trots op dat we ons Ondernemer van het Jaar mogen noemen!

Wat heeft het ons gebracht?

Het winnen van de ondernemersprijs bracht ons veel. De omzet van de winkel en het Café groeiden boven verwachting. Er kwamen meer klanten, nieuwe klanten ook, zowel particulieren als bedrijven. Ons team werd hechter, er is meer ruimte voor creativiteit, ons zelfvertrouwen groeide. Het bracht ons een nieuw doel. We hebben veel geleerd van KOK Advies, die terecht de publieksprijs won. Meer focus op sociale media en contact met klanten, ook buiten de winkel, is ons plan voor komend jaar.

Verder is ons netwerk enorm gegroeid. Contact met medegenomineerden bracht nieuwe ideeën, ons zakelijk netwerk in Amstelveen groeide, maar ook daarbuiten werd het winnen van de prijs opgemerkt. Het versterkte onze positie in het boekenvak, bij de bank, bij Euretco waar we als Libris winkel bij horen. Kortom; het winnen van de prijs was goed nieuws voor ons, maar ook voor (boek)winkels. De detailhandel verandert, maar het gaat goed als je als ondernemer blijft vernieuwen!

DUS:

Dank gemeente Amstelveen. We hebben ervaren dat Amstelveen echt een ondernemende gemeente is. Wat een diversiteit aan ondernemers, wat een energie! Wat een goed initiatief om naast focus op grote ondernemers ook structureel beleidsmedewerkers aan te stellen met aandacht voor het Midden en Kleinbedrijf en de Ondernemersprijs in te stellen. Speciale dank aan KPMG en Loogman. Loogman die met de business golfclub ondernemers een uitgelezen netwerk biedt waar zakendoen en ontspanning samengaan. Een persoon willen we met name noemen: Darshan Sloot, wat zijn wij als ondernemers blij dat jij de Amstelveense Ondernemersvereniging leidt.

Tot slot een oproep aan alle ondernemers, groot, klein, net gestart, al jaren bezig: Ding mee naar de titel Ondernemer van het jaar. Het levert u veel op en misschien bent u volgend jaar de trotse Winnaar!

Pier Rienks en Margriet Rienks

Volgend bericht
Oproep van Publieksprijswinnaar 2017-2018 KOK Advies: meld je aan voor de verkiezing 2019-2020!
Vorig bericht
Boekhandel Libris Venstra Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2017-2018